Az utolsó ezer év, leghidegebb telére számíthatunk.Az utolsó ezer év, leghidegebb telére számíthatunk – ilyet még élő ember sohasem látott európában. Golf áramlat és óceán elemző szakemberek észrevették azt, hogy a globális felmelegedés folyományaként a golf áramlat már majdnem megállt – és pár hónapon belül teljesen megfog állni és akkor tényleg bekövetkezhet egy esedékes jégkorszak. A golfáramlatról pár szóban:
Golf-áramlat északi folytatásával, az Észak-atlanti-áramlattal együtt erős, meleg és gyors atlanti-óceáni áramlat, amely a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, majd az Amerikai Egyesült Államok és Újfundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon. A 30° nyugati, 40° északi koordinátáknál kétfelé válik, északi ága Európa északi része felé halad (Észak-atlanti-áramlat), a déli pedig Nyugat-Afrika felé visszakanyarodik (Kanári-áramlat). A Golf-áramlat, illetve meghosszabbításai jelentősen befolyásolják azon szárazföldi területek éghajlatát, amelyek közelében elhaladnak. Forrás: Wikipedia
Ha alapul vesszük, mekkora mennyiségű hőt szállít európának a golf áramlat akkor elmondhatjuk azt – nem lesz többé nyár, átalakul Európa klímája.


 
Top